Η εκτίμηση του Αναπνευστικού συστήματος ενός ασθενούς, με ή χωρίς προϋπάρχουσα πνευμονοπάθεια, πριν από προγραμματισμένη επέμβαση ή σε συνθήκες επειγόντων περιστατικών είναι απαραίτητη.
Αρχικά πρέπει να εκτιμηθούν οι λειτουργικές εφεδρείες του ασθενούς και πρέπει να χορηγηθούν κατάλληλα φάρμακα, ώστε να βελτιωθεί κατά το δυνατόν η αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς. Έτσι:
- Διενεργείται λήψη αερίων αίματος, επειδή ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών αυξάνεται, με την αύξηση της PaCO2.
- Διενεργείται σπιρομέτρηση και δοκιμασία αναστρεψιμότητας: Ο κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών αυξάνεται εάν ο FEV1 είναι <0.8 l.
- Διενεργείται δοκιμασία καρδιοαναπνευστικής κόπωσης, όταν κρίνεται απαραίτητη η μέτρηση της μεγίστης καταναλώσεως Ο2 (VO2 max ) που διερευνάται με τη βοήθεια ενός εργοποδηλάτου ή εργοδιαδρόμου. Έχει αποδειχθεί χρήσιμη μέθοδος για την πρόγνωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, σε περιπτώσεις επεμβάσεων του επιπέδου της λοβεκτομής ή πνευμονεκτομής.
- Διενεργείται μέτρηση της διαχυτικής ικανότητας των πενυμόνων, όταν κριθεί απαραίτητο
- Διενεργείται ακτινογραφία θώρακος.
- Ελέγχεται από το ιστορικό του ασθενούς, εάν υπάρχει υπνοαπνοϊκό σύνδρομο ή οποιαδήποτε άλλη χρόνια πνευμονοπάθεια η οποία δεν είχε διαγνωσθεί μέχρι τότε.
Βέλτιστη προεγχειρητική διαχείριση
- Χορήγηση συνήθων βρογχοδιασταλτικών, εισπνεόμενων, από έτοιμο κάνιστρο ή μέσω νεφελοποιητή, για την αντιμετώπιση της αποφράξεως αεραγωγών
- Εισπνεόμενα ή από του στόματος γλυκοκορτικοειδή όπου κρίνεται απαραίτητο
- Προεγχειρητική χορήγηση αντιβιοτικών, εάν υπάρχουν ενδείξεις λοιμώξεως
- Εφαρμογή μεθόδων αποκάταστασης (φυσικοθεραπείες)
- Δοκιμασίες ύπνου, όπου κρίνεται απαραίτητο
- Διακοπή καπνίσματος, ιδανικά 8 εβδομάδες πριν την επέμβαση, προς μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών
Παράγοντες κινδύνου διεγχειρητικών επιπλοκών
- Θωρακοτομή ή επεμβάσεις στην άνω κοιλία.
- Χρόνος χορηγήσεως αναισθησίας>3.5 ώρες
- Κάπνισμα
- Χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Πτωχή φυσική κατάσταση
- Συνοσηρότητες από το καρδιαγγειακό
- Παχυσαρκία
Είναι γνωστό ότι οι μετεγχειρητικές επιπλοκές εισφέρουν σημαντικά στο χειρουργικό κίνδυνο και την αναισθησία. Oι πλέον συνήθεις μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι η ατελεκτασία, η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια, και η παρόξυνση υποκείμενων χρόνιων πνευμονοπαθειών. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι πνευμονικές μετεγχειρητικές επιπλοκές εισφέρουν στον ίδιο βαθμό στην μετεγχειρητική νοσηρότητα, θνητότητα και παράταση του χρόνου νοσηλείας, με τις καρδιολογικές επιπλοκές.